google

    nieruchomości, wynajem, biura nieruchomości, developerzy

    Kursy walut 16.01.2018
    1 USD
    3.4190
    0.018
    1 EUR
    4.1825
    0.0129
    1 CHF
    3.5428
    0.0094
    1 GBP
    4.7060
    0.0158
    1 RUB
    0.0606
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Futurystyczna forma architektury

    W Brnie, drugim co do wielkości mieście Czech, jeden z opuszczonych budynków biurowych został przekształcony w nowoczesne centrum handlowe Letmo. Jego jasna fasada z futurystycznymi oknami sprawiła, że stanowi teraz niezaprzeczalną atrakcję miasta, zlokalizowaną w strategicznym miejscu – naprzeciw dworca kolejowego.

    Letmo Fot. Sto
    Letmo
    Fot. Sto

    Projekt przebudowy starego, niewykorzystanego budynku biurowego powstał w czeskim biurze architektonicznym IKA Brno. Pomysł przekształcenia go w centrum handlowe okazał się strzałem w dziesiątkę -obiekt znajduje się w bardzo widocznym miejscu, naprzeciw dworca kolejowego, będącego jednocześnie ważnym węzłem komunikacji miejskiej, pełnym przystanków i krzyżujących się linii autobusowych i tramwajowych. Okoliczna zabudowa zdominowana jest przez starszą architekturę, dlatego Letmo wyraźnie odznacza się na jej tle.

    Powodem, dla którego centrum handlowe Letmo przyciąga uwagę przechodniów jest niecodzienna fasada. Jej oryginalny kształt uzyskano dzięki zastosowaniu systemu elewacji podwieszanej i wentylowanej StoVentec R. Za sprawą tego rozwiązania powstała bardzo gładka powierzchnia, bez widocznych spoin, z charakterystycznymi, eliptycznymi otworami okiennymi. Nieskazitelna biel elewacji to efekt zastosowania farby StoColor Lotusan, której unikalna mikrostruktura uniemożliwia osadzanie się cząsteczek brudu na powierzchni elewacji. W efekcie spływająca po niej woda deszczowa spłukuje nagromadzony brud, a elewacja pozostaje sucha i czysta.

    Przebudowie uległa nie tylko fasada budynku, ale też kilka innych elementów, dzięki czemu obiekt stał się bardziej funkcjonalny. Architekci zdecydowali się wysunąć budynek w stronę ulicy. Zniknęło wejście z baldachimem, a ruchome schody przesunięto do wewnętrznego atrium, dzięki czemu powstał przestronny parter pełen przeszkleń i światła.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.