Artykuł Dodaj artykuł

Retro Office House z prestiżową nagrodą TopBuilder 2019

04-04-2019, 02:00

Retro Office House z prestiżową nagrodą TopBuilder 2019

Retro Office House, wrocławski biurowiec należący do LC Corp SA, może pochwalić się kolejnym sukcesem. Projekt obiektu autorstwa pracowni Kuryłowicz & Associates został nagrodzony w prestiżowym konkursie TopBuilder 2019. Statuetki wręczono podczas uroczystej gali finałowej w warszawskiej siedzibie Stowarzyszenia Architektów Polskich.

Statuetka TopBuilder to jedna z najbardziej cenionych nagród na polskim rynku budowlanym. Ideą konkursu jest upowszechnianie i poszerzanie wiedzy o najnowszych rozwiązaniach niezbędnych do budowy i modernizacji obiektów, oraz o najciekawszych inwestycjach, będących potwierdzeniem rozwoju budownictwa w Polsce. Kapituła konkursu uhonorowała wzorcowe, niebanalne i przede wszystkim zrealizowane z sukcesem i dokładnością projekty.

- Jesteśmy dumni z kolejnego sukcesu współpracy firmy LC Corp z pracownią Kuryłowicz & Associates. Budynek Retro Office House to przykład biurowca stworzonego i zaprojektowanego w sposób odważny i nowoczesny, ale też pełen szacunku dla lokalnej zabudowy i okolicy, w której powstał. Cieszymy się, że nasze starania są doceniane przez najemców, którzy w 100% zapełnili dostępne miejsce w biurowcu oraz przez kapituły prestiżowych konkursów, jakim niewątpliwie jest TopBuilder – mówi Tomasz Wróbel, prezes LC Corp SA.  

Sześciokondygnacyjny biurowiec klasy A został oficjalnie otwarty w kwietniu 2018 roku, a już w grudniu 2018 roku pochwalił się 100 proc. komercjalizacją. Retro Office House wyróżnia się modernistycznym stylem nawiązującym do lat 20. XX wieku. Twórcy projektu zadbali o wpasowanie się obiektu w lokalną zabudowę. Uwagę przyciągają szczegóły wykończenia w stylu retro, zaokrąglone narożniki, gięte po łuku szkło i wewnętrzne patio ze zdobieniami.

- Retro Office House dzięki swojej niepowtarzalnej architekturze doskonale wypełnił dawną pustą działkę między ul. Piłsudskiego a linią kolejową, biegnącą przez wiadukt ulicy Bogusławskiego. Budynek stał się sąsiadem wrocławskiego Teatru CAPITOL. Prowadzi z nim dialog architektoniczny, łącząc się z nim jednocześnie przestrzennie i funkcjonalnie za pomocą publicznego pasażu. Aspiracją projektu było, aby mógł stać się on architektonicznym symbolem wrocławskich inwestycji w gospodarczą i kulturową przyszłość miasta – mówi Ewa Kuryłowicz, generalny projektant pracowni Kuryłowicz & Associates  i jej wiceprezes. - Retro Office House jest przykładem wyjątkowego podejścia stanowiącego wyzwanie w stosunku do klasycznej organizacji i formy budynku, respektującego rangę przestrzeni publicznych jak i komfort pracy w przestrzeni biurowej – dodaje Piotr Żabicki z pracowni Kuryłowicz & Associates, który ten projekt prowadził.

Podobne artykuły