Artykuł Dodaj artykuł

PIERWSZY BUDYNEK W POZNANIU Z PRECERTYFIKATEM LEED NA POZIOMIE ZŁOTYM

Otrzymanie złotego Precertyfikatu LEED dla kompleksu biurowego Park Wilsona w Poznaniu, to kolejny sukces firmy VvS | Architects & Consultants / AVA Agnes Vorbrodt & Associates, który w tej chwili stawia  firmę na pozycji numer 1 wśród konsultantów w Polsce pod względem ilości sukcesów w otrzymaniu certyfikatów LEED.

Otrzymanie złotego Precertyfikatu LEED dla kompleksu biurowego Park Wilsona w Poznaniu, to kolejny sukces firmy VvS | Architects & Consultants / AVA Agnes Vorbrodt & Associates, który w tej chwili stawia  firmę na pozycji numer 1 wśród konsultantów w Polsce pod względem ilości sukcesów w otrzymaniu certyfikatów LEED.

W grudniu 2011, Green Building Certification Institute (GBCI), nagrodził projekt Park Wilsona w Poznaniu prestiżowym Precertyfikatem LEED. „ Jest to pierwszy obiekt w tej części Polski, który po przejściu szalenie szczegółowej analizy, został uznany przez GBCI za godny otrzymania precertyfikatu LEED-CS na poziomie GOLD” – mówi Agnes Vorbrodt, LEED AP BD+C, specjalistka LEED oraz właścicielka VvS | Architects & Consultants / AVA Agnes Vorbrodt & Associates. „Z ogromna przyjemnością pracujemy nad tym budynkiem z tak fantastycznym inwestorem i zespołem projektowym. Cieszymy się, ze możemy podzielić się naszym międzynarodowym doświadczeniem i doprowadzić kolejny budynek do otrzymania certyfikatu LEED. To już czwarty obiekt w Polsce, który dzięki naszej pomocy uzyskał certyfikat bądź precertyfikat LEED”.

Biurowiec Park Wilsona zaprojektowany został przez wybitną polską pracownię architektoniczną Kuryłowicz & Associates. Projektantem konstrukcji jest pracownia konstrukcyjna Kuryłowicz & Associates Engineering Office. Instalacje projektowała firma MAMAS. Inwestorem jest firma GTC – Globe Trade Center. Konsultantem Inwestora jest ARUP.

VvS | Architects & Consultants / AVA Agnes Vorbrodt & Associates zapewniło doradztwo dla zespołu projektowego z zakresu budownictwa zrównoważonego i certyfikacji LEED.

Obiekt ten położony jest w centrum Poznania. Dzięki takiemu położeniu zapewnia przyszłym pracownikom łatwy i wygodny dostęp do komunikacji publicznej. Wraz z redukcja zapewnionych miejsc parkingowych oraz zapewnieniem stojaków na rowery I pryszniców, projekt znacząco zredukuje ilość samochodów w okolicy obiektu, co nie tylko zmniejszy emisje CO2 ale również zapobiegnie powstawaniu korków, co jest bardzo istotne w ścisłym centrum.

Od początku procesu projektowego wprowadzono tzw. integrated design, kiedy to poszczególni uczestnicy procesu projektowego intensywnie ze sobą współpracują, czego rezultatem jest lepiej zaprojektowany i zbudowany budynek, jakością znacząco przewyższający konkurencje.

Jednym z głównych celów było zapewnienie szalenie komfortowej przestrzeni pracy – począwszy od odpowiedniego zorientowania budynku względem stron świata, poprzez wykorzystanie zdrowych materiałów, aż po zapewnienie tarasów, jako przestrzeń na lunch czy chwile przerwy w pracy. Zastosowano wizualnie atrakcyjne bioswale.

Obiekt również jest bardzo energooszczędny – białe powierzchnie dachu oraz dróg i chodników minimalizują efekt wyspy ciepła, odpowiednie oświetlenie zapewnia oszczędności, jednocześnie nie zakłócając rytmu życia nocnych zwierząt i ptaków. Systemy klimatyzacyjne i wentylacyjne zaprojektowane są tak, aby sprawności urządzeń przewyższały te wymagane przez normę ASHRAE 90.1- 2007 o co najmniej 30%. Planuje się również zapewnienie wysokiej ilości powietrza „świeżego”, min 30% wyżej niż wymogi ASHRAE 62.1-2007. Dzięki zastosowaniu się do wytycznych normy ASHRAE 55-2004 podwyższono komfort użytkownika - planuje się m.in. zapewnienie użytkownikom maksymalnie wysoką kontrolę klimatu wewnętrznego (zarówno oświetlenia jak i temperatury).

Obiekt jest zaprojektowany tak, aby wykazać min 45% oszczędności wody używanej wewnątrz budynku. Woda używana na zewnątrz do nawadniania zachowanego starodrzewia, pochodzi z odzysku.

Podobne artykuły