Artykuł Dodaj artykuł

„Patchwork Łódź” – konkurs architektoniczny organizowany przez Echo Investment rozstrzygnięty

Echo Investment ogłosiło wyniki konkursu architektoniczno-urbanistycznego dla studentów architektury i urbanistyki zatytułowanego „Patchwork Łódź”. Zadaniem było opracowanie koncepcji projektu przestrzeni publicznych na terenie byłych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, obejmującej południową część rewitalizacji strefy wielkomiejskiej w Łodzi. Konkurs został objęty Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Łodzi. Konkurs wygrał zespół studentów z Politechniki Śląskiej.

„Patchwork Łódź” – konkurs architektoniczny  organizowany przez Echo Investment rozstrzygnięty

Echo Investment ogłosiło wyniki konkursu architektoniczno-urbanistycznego dla studentów architektury i urbanistyki zatytułowanego „Patchwork Łódź”. Zadaniem było opracowanie koncepcji projektu przestrzeni publicznych na terenie byłych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, obejmującej południową część rewitalizacji strefy wielkomiejskiej w Łodzi. Konkurs został objęty Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Łodzi. Konkurs wygrał zespół studentów z Politechniki Śląskiej.

Spośród prawie 130 nadesłanych zgłoszeń, Jury nagrodziło trzy oraz wyróżniło pięć zespołów. Komisja doceniła prace za czytelność i minimalizm rozwiązań projektowych przy równoczesnym podkreśleniu tego, co istotne: historycznych, liniowych elementów zagospodarowania, wartościowego drzewostanu oraz industrialnego klimatu miejsca. Teren wokół dawnych zabudowań kompleksu fabrycznego Karola Scheiblera w okolicy ul. Tymienieckiego powinien otrzymać otoczenie, które wzbogaci przestrzeń o wartości ekologiczne, nowe powierzchnie zadrzewione, kolejne mikroprzestrzenie publiczne oraz innowacyjne rozwiązania technologiczne.

Pierwszą nagrodę przyznano studentom Politechniki Śląskiej – Kamilowi Bryłce i Pawłowi Białasowi – za czytelne, nasycone zielenią rozwiązanie przestrzeni publicznych w założeniu dawnej fabryki Karola Scheiblera w Łodzi. Jury doceniło prostotę i elegancję koncepcji oraz dużą dojrzałość projektową przedstawionych rozwiązań urbanistycznych. Zaproponowany, ogólnodostępny układ pieszy wpisał się w istniejące otoczenie wprowadzając jednocześnie wertykalne osie kompozycyjne łączące cały zespół pofabryczny.

Drugą nagrodę otrzymał Szamil Marcin Jachimczyk, student Politechniki Warszawskiej, za dobre wpisanie zieleni publicznej w strukturę miasta oraz uzasadniony minimalizm rozwiązań przestrzennych. Komisja doceniła przedstawiony w koncepcji, czytelny podział funkcjonalny oraz różnorodność rozwiązań ekologicznych. Jury podkreśliło także walory estetyczne i funkcjonalne pracy konkursowej.

Trzecią nagrodę otrzymali studenci Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie – Ernest Białous oraz Mikołaj Cichański. Nagrodę przyznano za czytelny układ przestrzenny, pełne zachowanie istniejącego drzewostanu oraz wprowadzenie nowych, różnorodnych form zieleni. 

Ze względu na wyjątkowo wysoki poziom nadesłanych prac oraz spełnienie wszystkich warunków formalnych, Jury konkursowe podjęło decyzję o przyznaniu pięciu dodatkowych wyróżnień. Wyróżnione zostały prace autorstwa Małgorzaty Ostrowskiej i Kaliny Kieszniewskiej (Politechnika Łódzka); Anny Petrzyk i Agaty Faroń (Politechnika Śląska); Katarzyny Lechowskiej i Julii Franeckiej (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny); Aleksandry Stasicy i Julii Pałęgi (Politechnika Wrocławska); Karoliny Gabryańczyk i Magdaleny Sikory (Politechnika Wrocławska).

– Konkurs, którego zadaniem było zaproponowanie nowej jakości przestrzenni przy rewitalizowanych, dawnych zakładach Karola Scheiblera w Łodzi, należy uznać za działanie ważne, budujące świadomość młodych ludzi o wartościach poprzemysłowych miasta. W ramach realizacji zadania konkursowego projektowano nowe miejsca, którym przypisano dwa ważne cele: właściwe włączenie nowych przestrzeni w miejski system zieleni publicznej oraz stworzenie nowych miejsc dla ludzi o wysokiej jakości życia w bezpośrednim sąsiedztwie współcześnie rewitalizowanego zespołu pofabrycznego Fuzja. Osobiście doceniam fakt, że większość prac konkursowych zaproponowała rozwiązania wpisujące się w miasto, kreujące nowe parki niekonkurujące z zabytkową, ceglaną architekturą, a wręcz przeciwnie – wpisujące się nową funkcją i układem przestrzennym w zespół pofabryczny oraz strukturę miasta – mówi dr inż. arch. Anna Aneta Tomczak, Przewodnicząca Jury Konkursowego, zastępca Dyrektora Miejskiej Pracowni Urbanistycznej w Łodzi. I dodaje: – Konkurs pokazał, że młodzi projektanci, przyszli kreatorzy przestrzeni, widzą potrzebę zachowania ceglanej, poprzemysłowej Łodzi, ale także wpisania w nią nowej funkcji parkowej o wysokiej jakości estetycznej i użytkowej. Zwycięska praca robi to w sposób czytelny, wręcz minimalistyczny. Dojrzałe projektowo rozwiązania pozwalają na kolejne uzupełnienia przestrzeni wynikające z całego systemu przejść pieszych i powiązań zielonych w mieście.

Konkurs „Patchwork Łódź” uwzględniał przede wszystkim przestrzenie publiczne na terenie byłych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, gdzie Echo Investment buduje wielofunkcyjną inwestycję Fuzja. Projekt będzie się składał z czterech budynków mieszkaniowych z ponad 600 lokalami, a także z biur o łącznej powierzchni około 40 tys. m2. W historycznych budynkach znajdzie się przestrzeń na usługi, sklepy i restauracje. Powstaną nowe place miejskie, przestrzenie wspólne i tereny zielone, które zajmą prawie 4 ha. Mieszkańcy oraz użytkownicy Fuzji będą mogli skorzystać z licznych udogodnień, wśród których są usługi car sharingu, ścieżki rowerowe, stacje serwisowe dla rowerów, punkty odbioru paczek czy ładowarki elektryczne. 

– Chcemy, żeby fragment Łodzi, w którym tworzymy Fuzję, był przyjazny i pełny życia. Niedostępny do tej pory kwartał zabudowy pofabrycznej zamieniamy w otwartą, publiczną przestrzeń zachęcającą do interakcji – mówi Anna Malarczyk-Arcidiacono, dyrektor projektu Fuzja. – Ważne jest dla nas również połączenie naszej inwestycji z przestrzenią wokół, w tym ogólnodostępnymi terenami zielonymi i placami publicznymi. Kreatywne podejście do jej zaprojektowania jest niezwykle istotne dla stworzenia miejsca, w którym każdemu będzie się żyło przyjemniej. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pomysłów opracowanych przez studentów w konkursie Patchwork. Pokazują nam umiejętność nieszablonowanego myślenia i kreatywnego wybiegania w przyszłość polskich studentów  – dodaje Anna Malarczyk-Arcidiacono.

Patronami medialnymi konkursu są magazyn architektoniczny SARP „ARCH”, magazyn „Architektura&Biznes”, portal architektura.info, miesięcznik „Architektura-murator,” portal Bryla.pl, portale sztuka-architektury.pl i sztuka-krajobrazu.pl, portal studencki dlastudneta.pl oraz studenckie radio „Żak” Politechniki Łódzkiej.

Podobne artykuły